Postawa obronna

Zaczęty przez dawiss, 2013 01 12, 18:40:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

dawiss

Jaki jest powód wyłączenia postawy obronnej u BM?

ethanoll

Nie jestem do końca pewien, ale podejrzewam, że ma to na celu uniemożliwienie BM-owi czasowego zwiększenia skuteczności uników za cenę obniżonej trafialności.
Oficjalny kanał irc Księstwa Ocllo: #bp

spot

Bo BM jest obecnie tankiem, a chyba nie do konca takie jest zalozenie klasy  8)

Tank z bardzo szybkim leczeniem, redukcja dmg, boostami klas magicznych, portalami itd. - fajne, ale jakze niesprawiedliwe w stosunku do tankow wojow.

mae

Cytat: spot w 2013 01 12, 21:26:03
Tak. Ale chodzi tez o to, ze zawsze staralismy sie wyprodukowac PvM, w ktorym na tanku jest wymuszona potrzeba ruchu. Dawanie bonusow za stanie w miejscu jest sprzeczne z wprowadzana od lat koncepcja.

dawiss

Berek: bojowka, anat, szal, parka, res, takt = 5/6 skilli
Plyta: bojowka, anat, takt, heal, res, wierny = 6 skilli
BM: bojowka, anat, takt, heal, res, eval, mag, medit = 8 skilli - mozna zrezygnowac z heala dla drugiej szkoly

to tak a'propos sprawiedliwosci

Spot, co by nie mowic o tankowaniu bmem, to jednak plyta i berek robia to lepiej :).  O jakiej redukcji dmg mowisz? Bo chyba nie o reactivie, bo tego nie ma chyba tylko lucznik...

Ethanoll, przeciez ja nie pytalem o cel, a powod ;).

Cytat: mae w 2013 01 13, 00:05:06
Cytat: spot w 2013 01 12, 21:26:03
Tak. Ale chodzi tez o to, ze zawsze staralismy sie wyprodukowac PvM, w ktorym na tanku jest wymuszona potrzeba ruchu. Dawanie bonusow za stanie w miejscu jest sprzeczne z wprowadzana od lat koncepcja.

Bylo zrobic postawe obronna w ruchu, kosztem np. czasu dzialania. 10/60 lub 15/60 dotychczas byla 30/60. Przypomne, ze BM nie moze korzystac z bonusow jakie daje taktya (natarcie i obrona).

dawiss

mae

Cytat: dawiss w 2013 01 13, 00:10:29Bylo zrobic postawe obronna w ruchu, kosztem np. czasu dzialania. 10/60 lub 15/60 dotychczas byla 30/60.
Nie wydaje mi sie, by w obecnej chwili BM w ogole tego potrzebowal. Jest silna i grywalna klasa. Poza tym postawa obronna w ruchu mialaby wplyw na pvp, a ja w tym nie chce mieszac.
Zawsze mozna do tego wrocic, gdyby cos sie zmienilo.

Sadi666

Jeden fajny bonus z tej klasy... Najpierw była w ruchu Postawa Obronna. Zmieniono na tylko w miejscu. Teraz zabrano w ogóle. Przypominam, że BM nie może korzystać z .taktyka, a ona działa w biegu. Wydaje mi się, że było to uczciwe. Uniki, ale tylko w miejscu - było to logiczne. Tak jak pisał dawiss, można by było pomyśleć może na początek o osłabieniu jej - chociaż też nie uważam, żeby była jakaś przegięta, to tylko 30 sekund. Pamiętam mae, jak pisałeś, że dodano ja po to, żeby BM też miał szansę na wykastowanie czaru. Obecnie używało się postawy, żeby wrzucić mobkom jakąś klątwę, która dłużej się czaruje, teraz ciężko będzie wrzucić nekromanckie czy psioniczne obniżenie obrażeń, które rzuca się na prawdę długo i ciężko będzie ustać żeby nie paść chociaż by na takim smoku.

Postawa od zmiany, że można jej używać tylko stojąc, uważam, że była zbalansowana (ta w biegu była przegięta - fakt). To może odblokujmy BMowi .taktykę? Działa w biegu, więc nie promuje "stania na PvM". Czemu odblokować? A czemu nie? Berek i płyta jest lepszym tankiem. Berek też nim nie powinien być - wyłączymy mu .grzyb? Do tego to też tylko 6 skilli. BM nadaje się do średniego PvM, wyżej już potrzebny jest wierny. To raczej hybryda dla samotników, bo przecież jak wiemy, BM to taka świnka morska, jak to ktoś kiedyś powiedział, ani świnka, ani morska...

Prosiłbym o przemyślenie tej decyzji, przywrócenie, ew. dodanie .taktyka albo skrócenia niektórych klątw. W PvP chyba mało kto używa postawy, bo przecież jak mag wrzuca postawę, to woj wystarczy jak ucieknie za ekran i poczeka 30s...

Czy BM tego potrzebuje? Nie jest to jakiś super mocny boost, nie jest to wymagane, ale to był fajny smaczek, pozwalający na różne stosowanie różnych taktyk. "Czy zdążę na Postawie rzucić Enervare, podleczyć się i Ort Rela? A może mu wrzucić obniżenie obrażeń i Ort Sancta, a na końcu leczenie?" i ta adrenalina czy zdążę wykastować IVM mając 20% HP :D. Jeszcze raz - czy potrzebuje? Pewnie nie, ale czy Wierny potrzebuje .taktyka obrona? Czy Berek potrzebuje .grzyb2? Też nie... Pomyślcie nad tym, na prawdę...

dawiss

Dobrze to ujales Saidi. Nie wiem czy to w ogóle dzialalo w pvp, a nawet jeśli to i tak przez dynamikę pvp było właściwie bezużyteczne. Osobiście traktuje tą zmianę jako czyjś kaprys. Postawa nie była na tyle silna, by musiała być wyłączona. Tak jak pisał Saidi używalo się tego albo chcąc wrzucić jakiś dłużej castujacy czar lub w sytuacjach krytycznych. Rzuciłem to parę razy na smoku, mając 114 bojowki i cudów nie było...

spot

Ja chcialem dodac tylko, ze BM tankujacy i bijacy cos solo, a BM tank tankujacy cos w pelnej ekipie pvm z bardem i magami, ktorzy dodatkowo go lecza to jest inna bajka.

Phoenix

BM tankuje lepiej od berka jezeli oto chodzi, i ma owiele szybsze odmanianie od berka czy woja, bo silny BM pozwala sobie na oszołomienie z lagi co 20 sec + mana vampire.
Zapomniałem o czymś?

Sadi666

Cytat: spot w 2013 01 13, 14:19:30
Ja chcialem dodac tylko, ze BM tankujacy i bijacy cos solo, a BM tank tankujacy cos w pelnej ekipie pvm z bardem i magami, ktorzy dodatkowo go lecza to jest inna bajka.

Berek w pełnej ekipie pvm z bardem i szamanami to też inna bajka niż berek solo. To samo z Wiernym. Pusty argument imho.

Cytat: Phoenix w 2013 01 13, 16:37:51
BM tankuje lepiej od berka jezeli oto chodzi, i ma owiele szybsze odmanianie od berka czy woja, bo silny BM pozwala sobie na oszołomienie z lagi co 20 sec + mana vampire.
Zapomniałem o czymś?

W czym lepiej BM tankuje od berka? Patrz poprzedni cytat. Laga + mana vampire owszem (woj i berek też ma oszołomienie), ale zależy czy mówisz o solo pvm czy w grupie. Solo raczej Ci pozostaje tylko sama laga, bo ciężko jest wsadzić Mana Vampire właśnie bez takiej postawy obronnej, cały czas poświęcasz na leczenie, ew. jakaś klątwa, a MV się dość długo castuje. W większym PvM od wymaniania są normalni magowie.

Jeśli chodzi o tą zmianę, to właśnie najbardziej uderza w solo średnie PvM, a do tego głównie BM się nadaje.

spot

Sadi, nie oszukujmy sie, mozesz sobie zrobic demonologa (BMa) jesli tak bardzo potrzebujesz miec czas na wrzucanie tego i owego.

Z tego co sie orientuje BM w pelnej ekipie nie ustepuje w niczym ani wiernemu, ani berkowi. Takze to JEST argument.

Inna sprawa, ze rowniez z tego co sie orientuje, to nie problem wycastowac klatwe, podejsc powoli pare kroczkow i wsadzic ja mobowi - tak, da sie widziec moba na ekranie, ale go nie zagrowac. Da sie tez chodzic z czarami na "lapie" i to calkiem spore odleglosci. Probowales tej metody? Znana i kochana w pvp, ale tutaj tez powinna sie sprawdzic.

P.S: Pytasz "w czym BM tankuje lepiej od berka. To ja spytam: w czym BM tankuje gorzej od wiernego i berka?

dawiss

Cytat: Phoenix w 2013 01 13, 16:37:51
Zapomniałem o czymś?

Możesz to jakoś rozwinąć? Bo właśnie nazwałeś berka gorszym tankiem zapominając chyba, że berkowi żaden mob nie zagraża wyssaniem many, żaden nie zdejmie mu prota, żaden nie zablokuje leczenia, mającego więcej resa, mającego dużo więcej hp, nie muszącego pić czerwonych, ani many.

spot:

To zalezy co bijesz... bo na pewnych mobach wierny w żelazie nie ustępuje BM'owi itd.

W grupie zresztą i tak się nie stoi, bo te ~120hp może zejść w moment, postawa obronna dawała zwiększone uniki, nie 100%. Czemu BM ma mieć mniej ze skilla taktyka, niż inne klasy, które go posiadają?

Hexin

myślę, że jesteście rozgoryczeni, bo uwalono easy solo pvm bmem. Wiem z pierwszej ręki, że niezbyt łatwym zadaniem jest zabicie takiej kroczącej śmierci Balorem, a widywałem BM demonologów, którzy bez heala sobie z tym stali... więc coś jest chyba nie halo. Nawet nie podejmę się krytyki wobec BM-tanków, a w samym pvp wystarczy spojrzeć na Wiliana, wrzuci Ci klątwe na dmg (to z odbijaniem do przeciwnika) i prędzej on Cie laga zabije niż Ty go halką. Bez używania czarów ofensywnych.
Myślę, że wiadomym jest od dawien dawna, że BM w pewnych kwestiach jest twardy do przegięcia, więc te protesty zdają się być dziwne. To była kwestia czasu i raczej spodziewałbym się jeszcze zmian w tym kierunku, więc przygotujcie się ;p