Skryto a peka

Zaczęty przez Thiass, 2013 04 14, 00:45:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rey

Kryska jak to sie ma do tego co caly czas tu pisze?
Zadna z mojej postaci, nie ma i nie bedzie miec takiego opisu.
Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

"kolego jesli internet explorer ma odwage zapytac czy moze byc domyslna przegladarka, to Ty nie masz odwagi podejsc do dziewczyny i zagadac?"

Zyzio

Cytat: Hexin w 2013 04 17, 23:25:31
Jednak gdy wchodzą mi w drogę, to jako silniejszy w grze z taką mechaniką a nie inną, nic nie poczuję zabijając ich i mam do tego święte prawo.

- Powiedzial dres wyplacajac na chodniku liscia komendantowi policji.

Ta argumentacje bardzo latwo odbic, wiec ponawiam swoje pytanie. Klimaciarzom ta sama mechanika ktorej uzywasz przeciw nim umozliwia wplywanie na swiat w ktorym wszyscy gramy. Skoro wiec mozesz miec wywalone na nich a jednoczesnie wplywac (zwykle negatywnie) na ich gre to nie masz nic przeciwko jesli oni zrobia to samo? Dla przykladu wykorzystaja swoje mozliwosci jako klimaciarzy i uspia ci postac trucizna a nastepnie wypala na czole "pazerna hiena" tak ze bedziesz z takim dopiskiem przez miesiac chodzil lub sam w klimatyczny sposob przez interakcje z innymi nie usuniesz?

Metod odwetu jest mnostwo, od uprowadzenia bankiera w miescie przez zamurowanie portalu po przekupienie szmuglera zeby zawsze wysylal na wyspe wielkosci 5x5.

Wiesz, w koncu klimat cie nie interesuje, a mechanicznie cie to nie zaboli a kazdy walczy takim orezem, jaki jest mu dany. Prezentujesz egocentryczne podejscie ktore nie do konca mi sie podoba - "gracie w moja gre wiec akceptujcie ryzyko albo grajcie w co innego". Zasada fajna, o ile dziala w dwie strony.

***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

naturel

Cytat: KusKus w 2013 04 18, 10:33:33To jest gra, gra ma swoja mechanike, musisz sie pod nia podporzadkowac albo znajdz se kolegow i zagrajcie w zwyklego RPG-a... tam mozesz byc kim chcesz...

To jest serwer, z regulaminem i przyjetymi zasadami oraz ogólnie pojętą konwencją fantasy RPG. Musicie się podporządkować albo znajdźcie sobie kolegów i postawcie swój serwer - tam będziecie mogli zabijać kogo chcecie bez powodu i mieć wszystkie najlepsze itemy i arty.

Polecam, Marcin Gortat.
Cytat: TinerotMoja sugestia: Znajdź sobie pracę, hobby albo dziewczynę.
Dobrze szefie! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
BUT! The main award goes toooo...... :
Cytat[20:23] <Fel> TY chyba zyjesz w swiecie ultimy

Kox_Rox

Cóż. Jeden jest fizolem, i ma wysokie str/dx, a drugi wygrywa sprytem, i inteligencją.

Ten drugi po prostu wykorzystuje inną część gry. Bo przecież na tym shardzie zawsze można było coś wyklimacić, i nie raz potrzeba było na to równie wiele czasu jak na kox statów.
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

KusKus

Cytat: Zyzio w 2013 04 18, 11:15:37

- Powiedzial dres wyplacajac na chodniku liscia komendantowi policji.

Brawo, argumentujesz gre przykladami z zycia. W takim razie musimy zablokowac skill Magia i kilka pokrewnych...
To jest gra, G R A, czyli swiat gdzie umawiasz sie z innymi na pewne zasady i ich sie trzymacie aby gra miala sens. Z bolem serca, ale akcpetuje zasady DM2 i staram sie jak moge aby ich przestrzegac. Niestety (a moze i stety), DM2 dziala na kliencie gry UltimaOnline, ktory wprowadza wlasne ograniczenia i zasady, ktorych regulaminem nie przeskoczysz. Jedna z zasad jest: grasz wiecej mozesz wpierdolic tym co graja mniej (raczej powinno byc: "koxasz wiecej", no ale szczegol). Oczywiscie od tej zasady sa odstepstwa, ale to juz trzeba sie wyakzac sprytem etc.

Cytat: Zyzio w 2013 04 18, 11:15:37
Ta argumentacje bardzo latwo odbic, wiec ponawiam swoje pytanie. Klimaciarzom ta sama mechanika ktorej uzywasz przeciw nim umozliwia wplywanie na swiat w ktorym wszyscy gramy. Skoro wiec mozesz miec wywalone na nich a jednoczesnie wplywac (zwykle negatywnie) na ich gre to nie masz nic przeciwko jesli oni zrobia to samo? Dla przykladu wykorzystaja swoje mozliwosci jako klimaciarzy i uspia ci postac trucizna a nastepnie wypala na czole "pazerna hiena" tak ze bedziesz z takim dopiskiem przez miesiac chodzil lub sam w klimatyczny sposob przez interakcje z innymi nie usuniesz?

Metod odwetu jest mnostwo, od uprowadzenia bankiera w miescie przez zamurowanie portalu po przekupienie szmuglera zeby zawsze wysylal na wyspe wielkosci 5x5.

Wiesz, w koncu klimat cie nie interesuje, a mechanicznie cie to nie zaboli a kazdy walczy takim orezem, jaki jest mu dany. Prezentujesz egocentryczne podejscie ktore nie do konca mi sie podoba - "gracie w moja gre wiec akceptujcie ryzyko albo grajcie w co innego". Zasada fajna, o ile dziala w dwie strony.

Jasne ze mozesz tak zrobic, mozesz zaklimacic jak tylko chcesz. Oczywiscie jezeli mechanika gry na to pozwoli (wliczajac w to pomoc GMow). Musisz sie jednak liczyc z tym ze dzieki temu narazisz sie na problemy w przyszlosci (Polski narod jest bardzo zawistny :P ). Co wiecej, mysle ze Twoj poziom rozumowania moze przejawia 1% graczy non-pvp ( i chwala CI za to ze sie do nich zaliczasz. Zawsze tez lubilem doapadac postacie Gofera w lesie :) ). Reszta z nich to banda muminow dla ktorych jedynym rozwiazaniem jest poslanie GMPage'a...

Zyzio

KusKus liczylem na to ze Hexin zalapie taka prosta metafore i pewnie by zalapal bo ma leb na karku, ale tobie wytlumacze lopatologicznie. Jesli kark strzeli na chodniku w gebe premiera bo ma przewage w masie wcale nie znaczy ze wszystko toczy sie na tych zasadach na jakich on mysli ze sie toczy. Dosadniej - sa inne metody rozwiazania sprawy niz danie w ryj, nawet jesli kark ich nie zna i nie umie wcielic w zycie.

A co do mnie raczej sie mylisz, nazywanie mnie graczem non-pvp byloby conajmniej nieprecyzyjne. Tak samo jak lubie wyjasniac tym non-pvp ktorzy mysla ze sa nietykalni jak bardzo sie myla, tak samo lubie to wyjasniac graczon pvp z prymitywnym podejsciem do gry (gwoli scislosci - nie zaliczam do nich Hexina, ani w zasadzie nikogo z LOA). Wbrew pozorom te dwa skrajne bieguny graczy laczy bardzo wiele. Mam nawet teorie ze najbardziej placzacy i gm-page'ogenni gracze non-pvp to po prostu ci prymitywni gracze pvp ktorzy jeszcze sie nie skoksali  8)
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Gofer

KusKus nawet mi nie przypominaj, po kilku kk przestałem liczyć ileś mi skroił :(

Zabić można każdego, zjumać i skroić. Temu też poświęcenie kilku minut dla kogoś komu się zabiera kilka godzin gry to chyba niska cena (nie mówię tu o ludziach którzy wołają frakcję, lub uciekają na sam widok - o ile nie mam czerwonego że mnie ktoś atakuje zanim zobaczę kogoś na ekranie też nie uciekam).

Nigdy nie pisałem o nietykalności, a o odegraniu. Zresztą kilka osób poszło do jajla jak widziałem, że chaos się męczy i coś klimaci, a ten ani me ani be, tylko gm-page. Tu nie chodzi o niebicie, ale o odegrania bicia (pod warunkiem że ofiara na to pozwala).
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

HurDur

To ja mam prostą propozycje.

1) usuwamy czerwoną straż
2) uswamy azyle
3) usuwamy z kapłana anbhysha czyszczenie licznika morderstw

Sorry, ale obecna sytuacja jest taka, że każdy gracz pvp zabije neutrala dla sprzętu, bo jak zaklimaci, to nie ma żadnej konsekwencji. Mamy więc złodzieji z orderu, chaosu i neutralnych.

Wprowadzicie te zmiany oraz jeszcze parę urozmaiceń dla graczy bijących wszystko co się rusza, bo ma sprzęt, to można usunąć wszelkie zakazy i nakazy odnośnie PK. Co wy na to gracze pvp? ;)

shyna

Cytat: HurDur w 2013 04 18, 12:17:46
Sorry, ale obecna sytuacja jest taka, że każdy gracz pvp zabije neutrala dla sprzętu, bo jak zaklimaci, to nie ma żadnej konsekwencji. Mamy więc złodzieji z orderu, chaosu i neutralnych.

Chciales powiedziec ze bardzo slabi gracze pvp zabija neutrala dla sprzetu, dobrzy gracze pvp maja sprzet ze slabszych graczy pvp. Jeszcze mi sie nie zdarzyło zabic neutrala, a tym bardziej dla sprzetu skoro 90% z nich nawet nie widzialo na oczy itemow ktore by mnie interesowaly. Z tego co slysze na tsie do zabijania "neutrali" dochodzi bardzo rzadko, chyba ze sa na pvm z frakcjami walczącymi.

HurDur

Aha, teraz neutrale to ten dolny element serwera, gracze nieskoxani, nie są w stanie pójść na duże pvm i wydropić sobiej fajnych magiki, nie mówiąc o artefakcie.

shyna

Nie wiem skad wyciagnales takie wnioski ale gratuluje :)

Evilas

Cytat: HurDur w 2013 04 18, 12:17:46
To ja mam prostą propozycje.

1) usuwamy czerwoną straż
2) uswamy azyle
3) usuwamy z kapłana anbhysha czyszczenie licznika morderstw

dobra propozycja, tak czy siak skoro morduja to licza na reda, wiec skoro chca byc zli i chaotyczni pozwolmy im na to, po co jakies kasowanie licznikow, azyle i mieszanie mordercow z grzecznymi obywatelami ;)

HurDur

Cytat: shyna w 2013 04 18, 12:39:54
Nie wiem skad wyciagnales takie wnioski ale gratuluje :)

Z tego co napisałeś wyżej. Chyba nie muszę wskazywać palcem...

KusKus

@Zyzio

Jasne ze moga byc inne rozwiazania, ale inne rozwiazania nie wykluczaja prymitywnych form rozwiazywania konfliktow badz potrzeb.
Tak wiec danie komus w ryj (np premierowi, chociaz dalej uwazam ze Twoj przyklad ma sie nijak do sytuacji na DM2) jest rozwiazaniem "problemu", a to ze cos moze byc wyzej, jakas bardziej wzniosla forma zalatwienia tej sprawy, to juz problem tego co lezy na glebie(caly czas mowimy o UO prawda? :P). I troche mnie dziwi ten przymus CIAGLEGO odgrywania napadow. Fak! Gdybym zyl w swiecie UO i chcialbym kogos zabic na szlaku handlowym, ostatnie co by mi przyszlo do glowy to zagadanie do ofiary... strzala z krzakow w plecy i po zawodach! :D

shyna

Cytat: HurDur w 2013 04 18, 12:43:33
Z tego co napisałeś wyżej. Chyba nie muszę wskazywać palcem...

a jednak