Regulamin pvp

Zaczęty przez ceramik, 2014 12 07, 17:37:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

ceramik

Były jakieś zmiany w regulaminie pvp?
Można teraz zabijać rzemoli bez słowa i zupełnie bez konsekwencji?
A jak to jest z atakowaniem rzemoli przez sciane lub ogrodzenie za pomocą magii również bez słowa czy rpg?
Tak samo gdzie jest jest jakieś rpg gdy sie "wyciaga" juczniaka przez ogrodzenie z miasta?

I się dziwicie, że jest małe online na shardzie, który jest nastawiony na RPG.
Nawet na "brutalnej" pvp UO-CL nie było takiego chamstwa ze strony graczy.
Proszę władze serwera o jakieś wyregulowanie tego.

sin

Cytat: Gertel w 2014 12 07, 17:37:38
Były jakieś zmiany w regulaminie pvp?
Nie.
Można teraz zabijać rzemoli bez słowa i zupełnie bez konsekwencji?
Nie.
Nawet na "brutalnej" pvp UO-CL nie było takiego chamstwa ze strony graczy.
Nalezy oddzielac zachowanie graczy i postaci. Niektorzy odgrywaja rycerzy w lsniacych, valorytowych zbrojach, ktorzy ratuja damy z opresji, inni bezwzglednych mordercow czy rabusiow. Na tym, miedzy innymi, polega RP. To nie Dolina Muminkow, a swiat w ktorym scieraja sie sily dobra, zla i wszystkiego tego, co jest po srodku. Innymi slowy, nazywanie 'chamstwem' zachowan krzywdzacych inne postaci jest conajmniej bledne, a poziom dojrzalosci zaiste tu sie przydaje - glownie po to, by z dystansem podchodzic do gry i rozumiec czym de facto jest odgrywanie roli.
Proszę władze serwera o jakieś wyregulowanie tego.
Wszelkie lamania regulaminu serwera nalezy zglaszac mistrzom gry lub administracji. Takich brudow nie powinno brac sie publicznie, albowiem wyciaganie ich z reguly zle sie konczy.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.

ceramik

Sorry, ale to się ciągle przewija od nowa tutaj a ekipa nic z tym nie robi.
Miało nie być zabijania bez rpg. Miało być surowo karane używanie błędów mechaniki itd.

Odgrywanie czarnego charakteru? Serio? Atakowanie graczy przez ścianę ?

kwiatek

Generalnie wygląda to tak, że jak ktoś cię zabiję to musi zaklimacić - inaczej może się liczyć z jailem, które są wydawane z całą surowością - o ile nie jesteś graczem pvp, nie zacząłeś atakować pierwszy i nie masz tak zwanej flagi pvp. Jeśli ktoś zabiję twojego wierzchowca, juczniaka czy cokolwiek innego co nie jest twoją postacią, nie musi klimacić, może sobie zebrać jego plecak i odejść. Jeśli ktoś cię tylko zaatakuje, nie zabije, nawet nie zada ci żadnych obrażeń też nie musi odgrywać żadnych scenek zabójstw, więc to co opisujesz to po prostu gorycz po stracie. Jako osoba, która grała na CL mogę ci śmiało powiedzieć, że jeśli tam liczysz na większy poziom RPG czy chociażby dojrzałość graczy - grubo się pomylisz :>.

Siedź sobie, skoxaj się i sklep machę temu kto ci przeszkadzał - to sprawi ci więcej frajdy niż wylewanie łez na forum.

sin

Cytat: Gertel w 2014 12 07, 19:17:33
Sorry, ale to się ciągle przewija od nowa tutaj a ekipa nic z tym nie robi.
Skad swiadomosc o robieniu lub nierobieniu, skoro kary nie sa podawane do wiadomosci publicznej?
Cytat: Gertel w 2014 12 07, 19:17:33
Miało nie być zabijania bez rpg. Miało być surowo karane używanie błędów mechaniki itd.
Przypadki zabijania bez rpg sa pietnowane i karane. Sek w tym, ze okolo 90% zgloszen jest odrzucane, bo magicznym sposobem okazuje sie, ze 'zabil mnie bez slowa' w logach wyglada zupelnie inaczej. Dlatego tez i w tym przypadku jestem zdystansowany, pojawi sie osoba odpowiedzialna za rozpatrywanie takich sytuacji i dokladnie ja przeanalizuje, jak kazda inna z reszta. Tak jak pisalem, publiczne pranie tego typu brudow nie przynosi nic dobrego.
Nie dostalem tez zadnych szczegolowych informacji o bledach mechaniki. Widzac "atak przez sciane" zakladam, ze chodzi o masowki, ktore maja tak dzialac. A moze sie myle?

Cytat: kwiatek w 2014 12 07, 19:37:11
Jeśli ktoś zabiję twojego wierzchowca, juczniaka czy cokolwiek innego co nie jest twoją postacią, nie musi klimacić, może sobie zebrać jego plecak i odejść.
Wydaje mi sie, ze jest inaczej. Poslugujac sie regulaminem:
CytatZabroniona jest jakakolwiek nieuzasadniona fabularnie forma agresji względem graczy nie będących członkami gildii pozostających w stanie wojny z agresorem oraz nie udzielających się w walkach PvP, zarówno po stronie dobra, jak i zła. Karą za uporczywe uprzykrzanie w ten sposób gry innym osobom jest blokada konta.
A jako, ze atak peta czy zabranie rzeczy jest agresja to powinno miec uzasadnienie fabularnie, jezeli nie jest przeprowadzona wobec gracza PvP lub/i z gildii walczacej. To juz jednak moje osobiste zdanie, a nie stanowisko ekipy.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.

ceramik

Głównie chodzi mi o bezpodstawne uprzykrzanie gry, ale tak - zostałem zabity bez żadnego słowa i dodatkowo moje ciało zostało pocięte.

DzikiHL

Temat został oczyszczony, cieszę się że sin już odpowiedział na pytania.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Evilas

zgadzam sie co do tego, ze takie uprzykrzanie obniza online, co zreszta widac po aktualnej liczbie, to juz nie jest 150 osob, a w porywach 40, na wszelkie ataki przez sciany, mordowanie zwierzat w zagrodzie, mimo, ze to mechanika, za ataki z luku na pietro, za wszelkie trzesienia, mordowanie zwierzakow w domu czy tez juczniakow nic nie poradzisz... ekipa tez raczej ma to gdzies, bo serwer jest glownie balansowany pod pvp i mysle, ze Ci gracze maja aktualnie najwieksze wsparcie ekipy, klimat robimy tylko dla siebie, rpg jest na drugim planie, liczy sie zeby zabic bezbronnego i zgrabic mu caly sprzet, ot caly klimat

Karcharot

Evilas obstawiam, że graczy pvp jest zdecydowanie więcej, i w ostatecznym rozrachunku z miliona powstających tematów znaczna część dotyczy właśnie pvp... bo tam najmniejsza zmian i kazdy bug wychodzą w "płaczu" różnych frakcji na siebie bardzo szybko i przez to w sumie ekipa ma na bieżąco wgląd w to co sie dzieje i może równie szybko reagować. dlatego prawdopodobnie wygląda jakby to gracze pvp mieli największe wsparcie ekipy.

mnie zawsze irytowało co innego, co poruszył sin zdaje się. Gdy zgłosimy zachowanie które łamie regulamin(czyli mówie o tych 10% faktycznie słusznych zgłoszeń) to nie wiemy co dalej się stało ze sprawą. Już nie mówię, że trzeba wracać do działu bany/blokady ale sama osoba zainteresowana (zgłaszająca) powinna moim zdaniem otrzymywać komunikat zwrotny z efektem "dochodzenia". Strasznie mnie denerwowało jak zgłaszałem jakies zachowanie które moim zdaniem nie było zgodne z regulaminem i... i właśnie nic, cisza. wolałbym dostać nawet wiadomość "nie widzimy tu żadnego łamania regulaminu, skończ pajacować bo pójdziesz na 96" niż nie dostać żadnego znaku. bo wtedy nie wiem czy w ogóle się sprawą zajęto, czy doszło do faktycznego łamania regulaminu, czy może jednak muszę zweryfikować swoj pogląd n regulamin żebym wiedział następnym razem że takich sytuacji się nie zgłasza.
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

swider

Polać Karcharotowi.

VoDo

Cytat: Karcharot w 2014 12 08, 16:09:16
.....wolałbym dostać nawet wiadomość "nie widzimy tu żadnego łamania regulaminu, skończ pajacować bo pójdziesz na 96" niż nie dostać żadnego znaku. .....

też bym był za tym. Zgłaszasz notorycznie i nie masz do tego podstaw - bum za zawracanie dupy ekipie oraz bezpodstawne oskarżenia lądujesz w pace na 96h
MROOOOOOOOOOOOOOOOOOK !

https://imgur.com/u4P8O7g

Tinerot

Mi się właściwie podoba i to co powiedział Karcharot, i VoDo w obu kwestiach. Poruszymy to u siebie ponownie, bo temat nie jest nowy, a z kolei trudny. Wraca co jakiś czas.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

quinggu

a ja właśnie wróciłbym do działu bany/blokady/kary, bo... dlaczego by nie? Każdy ma wgląd, kto dostał za co pake, bana i może to uchroni przyszłych delikwentów przed podobnym błędem? Teraz na dobrą sprawę można powiedzieć, że niektórzy nie dostają jaili bo mają znajomości...?

Co do pvp i zabijania przez ściany... jestem za tym, że obszarówki prawidłowo działają i powinny dalej zabijać przez ściany ale z jakimiś podstawami? Za co? Ja też osobiście dostałem w łeb w Skara jak ścinałem drewno i za co? "Dawaj pajęczynę" Ja wiem, że niektórzy odgrywają bezmózgich dresów ale też wypadałoby odróżnić zabójstwo z klimatem i powodem od zbindowanych tekstów i pk "w imię mego Pana giń" ?

KusKus

Cytat: sin w 2014 12 07, 19:00:51
To nie Dolina Muminkow, a swiat w ktorym scieraja sie sily dobra, zla i wszystkiego tego, co jest po srodku.

Woooo to ja prosze o przywrocenie mojego konta  8)

Kusznik

Jestem za co napisał  Karcharot